Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om flyttkarusellen och hör Umeåbon Christine Jonsson berättar om vad hon känner om sin nya hemstad Skellefteå. Foto: Arkiv, Patrik Samuelsson/SVT

Historiska trendbrottet: Umeåbor flyttar till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en tvärvändning i flyttströmmarna i Västerbotten. Den vanligaste nya inflyttaren till Skellefteå är nu en Umeåbo.

Det är till och med fler Umeåbor som flyttar till Skellefteå än tvärt om.

– Det är inte oväntat eftersom befolkningsökningen är historiskt hög i Skellefteå, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Med de stora industrietableringarna växer Skellefteås befolkning i rasande fart. Människor från hela Sverige och världen flyttar till kommunen. Men den största gruppen, 411 stycken, kom ifjol från Umeå.

Men åt andra hållet – där universitet, jobb och en snabbt växande stad lockat generationer av Skellefteåbor – flyttade under samma period bara 359 stycken.

Flyttströmmar

”Umeå har växt i 50 år”

Det är en historiskt trendbrott. Fler Umeåbor flyttar nu till Skellefteå – än tvärt om.

– Umeå har växt i 50 år och det har varit viktigt för Västerbotten. Men nu är vi det andra dragloket, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S).

Umeås snabba tillväxt har de senaste åren mattats av.

– Men samtidigt ligger vi i paritet med andra universitetsstäder, det ser vi som viktigt, säger Umeås kommunalråd Janet Ågren (S).

Det är nu också fler stockholmare som flyttar till Skellefteå – än Skellefteåbor som flyttar till huvudstaden. Det är betydelsefullt, enligt Skellefteås kommunalråd.

– Från länet vill vi egentligen inte att siffran på inflyttare ska vara så speciellt hög. Vi har brist på arbetskraft i hela länet. Därför är det viktigt att hitta inflyttare från övriga landet och världen, säger Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet